Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2010 15:45 - КОЛЕДНА ЗВЕЗДА
Автор: lilims Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2005 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


За учените тя е - Euphorbia pulcherrima (сродница на Магнолията) или млечка, за други тя е Коледно цвете, в Мексико и Гватемала я наричат "Flor De La Noche Buena" (цветето на Светата нощ, или Коледната нощ), в Испания я познават като - "Flor de Pascua" (Великденско цвете), в Чили и Перу е "Короната на Андите", в САЩ е Поинсетиа, а за нас тя е Коледна звезда.


Историята на Коледната звезда е дълга и интересна. Започва още с древните Ацтеки, които са я наричали : Cuetlaxochitl "Кожно цвете". Освен за украса те са използвали добитата от прицветника й червена боя, за боядисване на платове и правенето на козметика. А с млечния й бял сок са проготвяли лекарство за сваляне на висока температура.

image
 Най-големи заслуги за разпространението и известността на Коледната звезда по света има американския учен и ботаник - Джоел Робъртс Поинсет (1779 - 1851), създателя наSmithsonian Institution. Джоел, като баща си френски лекар, учил в медицинско училище, но всъщност неговата истинска страст била - ботаниката.
Назначен от президент Мадисън през 1825 година за първия посланник на САЩ в Мексико, Джоел Поинсет заминава за малкото Южно мексиканско градче на име - Такско дел Аркон.
image
 Отивайки в Такско, той за пръв път видял това красиво червено растение, цъфтящо през декември в областта около селището. Очарован от красотата на този храст или по-точно казано - това малко дърво (което може да достигне до 4 метра височина), той изпратил няколко от тях в плантацията си с парници в Грийнвил, Южна Каролина. И така започнало отглеждането и разпространението на Коледната звезда по ботаническите градини, първо в САЩ, а после и по света.

Отначало тя е наричана с ботаническото й име, дадено и от немски таксономист през 1833 година: Euphorbia pulcherrima (в превод "най - красивата Euphorbia"). За първи път Поинсетията е продадена под това име от Робърт Буист, собственик на разсадници в Пенсилвания. Името си - Поинсетия, в чест на откривателя си, тя получава в 1836 година.
На 12 декември всяка година се чества деня на Поинсетията, денят, в който е починал откривателят й Джоел Поинсет.
През 16 век за първи път се е започнало свързването на Коледната звезда с Коледа. Според една легенда, в различни източници, тя е разказана с момиче на други с момче на име Хозе, но продължението навсякъде е едно и също. Та - традицията повелявала на Коледа да се занесе в църквата подарък за празнуването на раждането на Исус Христос, но тъй като семейството на момичето било много бедно и нямало пари за да купи подарък. Явил се ангел пред момичето и му казал да откъсне вървейки към църквата от тревите, които растат отстрани на пътя. И когато отиде в църквата да ги сложи отпред на олтара. Изпълнило момичето на ангела заръката и когато оставило тревите пред олтара, те цъфнали с ярко червени цветове и се превърнали в красиви Коледни звезди.
Няколко съвета за желаещите да си я имат вкъщи и да и се радват по Коледните празници.
Светлината Поставете саксията на светло, до слънчев прозорец, но далече от стъклото.
Водата Избягвайте преполиването. На дъното на саксията задължително трябва да има дупки за отцеждане на водата. Проверявайте повърхността на почвата всеки ден. Не оставяйте вода в подложката.
Подхранване След като растението прецъфти, подхранвайте всяка седмица със средно силен течен тор.
Температура Оптималната температура в помещението да е между 19 и 24 градуса. През нощта може да е по – ниска. Пазете коледната звезда от течение и климатици.
Най-подходящи за отглеждане у дома, са видовете: Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми.
Основно тя се отглежда в САЩ, Германия и Холандия. Всяка година само в САЩ се продават над 70 милиона поинсетии, което я прави най-продаваното цъфтящо растение в саксия. Един от щатовете, който отглежда най-много поинсетии е Калифорния. Там тя е толкова популярна и почитана, че дори има наречен на нея град - Вентура, известен с името - Град на Поинсетиите.



image
  Коледната звезда може да се използва както за Коледна украса с нейните различни нюанси на червено, така и за ефектен подарък. Една идея: можете да я поставите в цветна кутия като тази и да я поднесете с много любов на любим човек... вместо букет с цветя...





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Не бях чувала тази история за коледната звезда!
07.12.2010 20:48
Харесвам това цвете и си отгледах един храст около метър висок ,но след това той загиназа съжаление.............
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lilims
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2484927
Постинги: 627
Коментари: 1559
Гласове: 10976
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031