Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 23:36 - Трите дървета
Автор: lilims Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1772 Коментари: 1 Гласове:
6



image
Някога имало три дървета, разположени в горичка на един хълм. Те обсъждали своите надежди и мечти и се наслаждавали на гледката, която се откривала пред тях в горичката. Първото дърво казало:
„Надявам се някой ден да се превърна в сандък за съкровища. Мога да бъда напълнено със злато, сребро и скъпоценни камъни. Ще бъда инкрустирано с красива дърворезба и всеки ще може да се наслаждава на красивата гледка, която ще представлявам!“
Тогава второто казало:
„Някой ден ще бъда могъщ кораб. Ще превозвам крале и кралици по водата във всички посоки, чак до края на света. Всеки ще се чувства в безопасност, возейки се на мен!“
Накрая третото споделило:
Аз искам да израсна най-високото и силно дърво в гората! Хората ще ме виждат на върха на хълма, ще поглеждат короната ми, ще си мислят за рая и Бог и колко близо съм до тях. Ще бъда най-голямото дърво на всички времена и всички ще ме помнят!“
След няколко години, прекарани в молитви за сбъдване на техните мечти, група дървосекачи дошли сред тях. Когато един от тях отишъл до първото дърво, той казал:
„Изглежда здраво, вероятно ще мога да го продам на някой майстор дърводелец!“ и започнал да го сече. Дървото било щастливо, защото знаело, че попадайки в ръцете на дърводелеца, то би могло да се превърне в сандък за съкровища.
Пред второто дърво един от секачите казал:
Изглежда здраво, ще го продам в корабостроителницата! Дървото било щастливо, защото знаело, че мечтата му да бъде могъщ кораб е на път да се сбъдне.
Когато дървосекачите дошли под третото дърво, то било изплашено, защото осъзнавало, че ако го отсекат с мечтата му да израсне силно и високо е свършено! Един от тях изрекъл страшните слова:
„Аз не се нуждая от нищо специално, което да притежава моето дърво, затова ще взема това!“и след тези думи го отсякъл!
Първото дърво пристигнало при дърводелците, те измайсторили от него хранилка за животни. Поставили го в плевня и го напълнили със сено.  Не се получило точно това, за което се молело дървото.
Второто дърво било нарязано и от него била направена малка риболовна лодка. Мечтите му да се превърне в могъщ кораб, превозващ кралски особи били безвъзвратно погубени.
Третото било нарязано на големи трупи и оставено само в тъмното.
Годините минавали и дърветата забравили за своите мечти!
Тогава един ден мъж и жена влезли в плевнята. Жената държала в ръцете си бебе, което поставили върху сеното в хранилката, направена от първото дърво. Мъжът желаел силно да направи детско легло за бебето, но яслите вършели добра работа към настоящия момент. Дървото можело да усети важността на този момент и знаело, че в момента държало най-ценното съкровище на всички времена.
Години по-късно, група мъже се озовали в лодката, направена от второто дърво. Един от тях бил много изморен и заспал. Докато били в открито море, мощна буря се издигнала. Дървото дори и не си помислило, че може да защити и опази тези мъже от могъществото на морето. Тогава някой от тях събудил спящия, той се изправил и изрекъл: МИР! и бурята утихнала. В този момент дървото знаело, че на лодката, направена от него се вози Кралят на всички крале!
Най-накрая някой дошъл в тъмната стая и взел парчетата, на които било нарязано третото дърво. То било пренасяно по улиците, докато преминаващите хора се подигравали на човека, който го носел. Когато спрели да се движат, мъжът който го носел, бил прикован към него, а самото дърво било изправено на върха на хълма. На третия ден, неделя, дървото осъзнало, че е достатъчно силно, стоейки на върха на хълма, и било толкова близо до Бог, колкото било възможно изобщо – самият Исус Христос бил разпънат на кръста, направен от него!
Историята ни учи, че дори и нещата да не се случват както желаете, винаги трябва да знаете, че Бог има планове за Вас! Ако вярвате в Него, Той ще ни се отблагодари с безценни подаръци! Всяко от дърветата получило  това, което желае, просто нещата не се случили по начина, по който си представяли те! Не винаги знаем какви планове има Бог за нас! Просто знаем, че неговите пътища, може и да не са наши пътища, но неговите пътища винаги са най-добрият възможен избор!


БЛАГА ДИМИТРОВА

ЗЕМЯТА ВЪЗКРЪСВА

 

Камбани великденски, ехо от детството.

Звънтят и пеят пространствата.

Камбани тържествени, възкръсва надеждата.

Земята възкръсва за нов живот.

 

    Къде сте, приятели!

    На този ден да не бъдем сами.

    Денят е велик, когато сме заедно.

    Нека днес ни събира

    не обич към силата,

    а силата на обичта!

    Обич, обич –

    спасителна сила на обичта!

    Камбани, снемете небето

    тук на земята!

    Великден,

    денят е велик, защото сме заедно!

 

Сърцата събудени бият в гърдите ни,

бият камбани – вестители.

Над бурните облаци бялата лястовица

бъдеще носи на смели криле.

 

    Но къде сте, приятели!

    На този ден да не бъдем сами.

    Денят е велик, когато сме заедно...

 

Нека днес ни събира

    не обич към силата,

    а силата на обичта!

    Камбани, снемете небето

    тук на земята!

    Великден,

    денят е велик, защото сме заедно!

 

Камбани великденски, мрака разбивайте,

разбийте ледовете, на песен стопете ги!

Камбани звънете, разбийте оковите!

Камбани – вестители на обичта.

 

Земята възкръсва за нов живот!

4 април 1991 г.






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bizcocho - Поздрав, Лили! Приказката за трите ...
27.04.2011 03:01
Поздрав, Лили! Приказката за трите дървета съм я чела, но мисля, че още безброй пъти бих я прочела...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lilims
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2484828
Постинги: 627
Коментари: 1559
Гласове: 10976
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031