Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 13:06 - ЕРОС И ПСИХЕЯ
Автор: lilims Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4402 Коментари: 7 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Красивата легенда за Психея (Душата) и бога на любовта Ерос (Духът, жизнената сила и едно от проявленията й - сексуалната енергия), разказва как девойката Психея била най-малката от трите дъщери на един цар.
Тя била толкова красива, че славата й се разнесла надалече. Странно, но никой не искал да се ожени за нея и баща й попитал оракула, прорицателя на Делфи, какво да направи.
Отговорът бил безкомпромисен: Психея трябвало да бъде оставена на една планина, за да може смъртта да я вземе за своя съпруга. Направили го с голяма мъка.
Когато се стъмнило, някаква незнайна сила я отнесла в прекрасен дворец. Там Психея се радвала на всичките наслади от положението си на принцеса и всички радости на любовта. Но цялото това блаженство се крепяло на едно условие: Тя никога не трябвало да вижда съпруга си (той я посещавал само в пълна тъмнина) и не бивало да знае кой е. Тъмнината е метафора за несъзнателното.
Това положение продължило, докато сестрите на Психея не чули, че тя е все още жива и не решили да й отидат на гости.

Те междувременно се били омъжили за местни царе, но браковете им не им донесли щастие. Пристигнали в двореца на Психея и били страшно впечатлени от великолепието му. Когато обаче чули за чудния й живот, завистта им не знаела граници. Те се хванали за единственото нещо, в което Психея се чувствала несигурна – за самоличността на нейния съпруг. Посели отровни съмнения в ума й, казвайки й, че той сигурно е някой грозен и противен змей, та затова й е забранено да го вижда. Придумали я да запали свещ в тъмното и да му отсече главата, ако наистина е чудовище.

Сестрите на Психея всъщност са част от самата нея – тъничкият коварен вътрешен гласец, който се опитва да разруши щастието. Мъдростта е да разберем кога завистта ни води към по-голямо самоосъществяване и кога просто иска да съсипе хубавите неща в живота ни.
Тя ги послушала и видяла, че вместо змей, съпругът й е прекрасният бог Ерос. Тя се влюбила страстно в него. Той обаче се разгневил задето престъпила волята му и я напуснал. За да го спечели отново, Психея трябвало да премине през четири изпитания, които й се стрували неизпълними. Задачите били измислени от Афродита, богинята на любовта, която се отнасяла с Психея презрително, нареждайки на своите слуги Мъка и Тъга, да не й дават мира.
Първото изпитание било да сортира за една нощ огромно количество различни семена. За Психея било невъзможно да изпълни тази задача, но точно когато се отчаяла, на помощ й дошли мравките.
Задачата на всеки влюбен е да осъзнае кое е негово и кое – на другия. Мравките символизират инстинктивната способност на подсъзнанието да се справи с тази задача. Всичко, което се иска от нас, е да позволим това да се случи.
На другата сутрин всичко било струпано на спретнати купчинки. Понякога ни се случва нещо подобно – събуждаме се след здрав нощен сън и усещаме абсолютна яснота на мислите и съвсем точна представа за следващата ни стъпка.


Афродита била изненадана и поставила на Психея втора задача: Сега тя трябвало да й донесе вълна от златните слънчеви овце, които били толкова свирепи, че никой смъртен не смеел да ги доближи. Психея вече се канела да се откаже и да се хвърли в реката, когато една тръстика, растяща на близкия речен бряг, й прошепнала, че решението е не да се среща очи в очи с овцете, а да изчака падането на ноща, когато са изморени. Тогава можела да събере от вълната им, останала по храстите и къпинака, в които те се блъскали в яростта си.
Често ни се налага да изчакаме търпеливо подходящия момент, за да направим нещо, иначе ще бъдем победени. Тръстиката е част от естествения свят, който знае как да съществува съвместно с дивата и опасна енергия.

Афродита била вбесена, когато Психея се върнала, и й поставила трета задача: Да й донесе вода от леденостудения водопад на река Стикс – нещо невъзможно за един смъртен. Психея отново била готова да се откаже, но един орел й се притекъл на помощ и донесъл вода в едно конско копито. Тази вода била силно смъртоносна, но и давала живот.
Сътворението и разрушението са двете страни на една и съща монета. Невъзможно е да получим тази вода с обичайните средства, но тя може да ни бъде донесена от орел, който е кралят на птиците и символизира гордата сила на психиката.
Пред Психея била поставена четвърта и последна задача: Да отиде до подземния свят и да вземе от Персефона една кутийка с разкрасяващ мехлем. Интересното е, че Психея се провалила в тази задача, защото се изкушила да отвори кутийката, преди да я даде на Афродита. Подтикнало я любопитството и донякъде желанието да бъде красива в очите на своя любим. Разкрасяващият мехлем я унесъл и тя потънала в смъртоносен сън. Ерос, който през цялото време бил сърдит, в този момент я видял и дошъл да я спаси. А Зевс, трогнат от силата на любовта между влюбените, се застъпил за тях.
И така, Афродита (Любовта) дала безсмъртие на Психея (Душата) и Ерос (Духът) завинаги се свързал с нея. Точно когато си мислим, че всичко върви против нас, обстоятелствата се оказват благоприятни. В това обаче се крие и известна опасност, понеже не може да се държим безпомощно с надеждата, че другият ще дойде да ни спаси. Психея не е замисляла или планирала това, то просто се е случило.

Легендата за Психея и Ерос не е за една жена, която спечелва любовта на съпруга си. В нея по-скоро става дума за Душата, която събира смелост да намери истинските отношения с Духа.
Когато Психея и Ерос отново се събират, им се ражда дъщеря, която наричат Радост.
Във всеки от нас има аспекти от Ерос и Психея. Смисълът на задачата е да ни се покаже какво богатство от духовни скъпоценности имаме на разположение.








Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Благодаря ти, Светла душа!
12.07.2011 13:51
За припомнянето на тази геометрия на чувствата. :)))
цитирай
2. iliada - Благодаря за красивата легенда, ...
12.07.2011 13:57
Благодаря за красивата легенда,Лили!:)
цитирай
3. lilims - Благодаря за красивата легенда, ...
12.07.2011 15:19
iliada написа:
Благодаря за красивата легенда,Лили!:)

попаднах случайно на нея- и онемях...
пречистих се...
цитирай
4. lilims - За припомнянето на тази геометрия ...
12.07.2011 15:20
wonder написа:
За припомнянето на тази геометрия на чувствата. :)))


много мъдрост се лее...
цитирай
5. hristo27 - Чудесна легенда си избрала. Поз...
12.07.2011 16:02
Чудесна легенда си избрала.
Поздрави!
цитирай
6. lilims - Чудесна легенда си избрала. Поз...
12.07.2011 16:04
hristo27 написа:
Чудесна легенда си избрала.
Поздрави!
РАДВАМ СЕ,ЧЕ ТИ ХАРЕСА!
цитирай
7. pisatelkata - Благодаря за красивата легенда!
12.07.2011 19:40
Благодаря за красивата легенда!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lilims
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2490794
Постинги: 627
Коментари: 1559
Гласове: 10984
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930