Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 15:38 - Кажи ми твоя ник,за да ти кажа кой си!...
Автор: lilims Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4047 Коментари: 5 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Какво показват имената ни във виртуалния свят?

Името има голямо значение за човека. Това е звукът, с който го свързват и отличават сред останалите хора. Псевдонимът или никът (от англ. nickname – прякор) също е име, чрез което човек съществува и бива разпознат във виртуалния свят. За разлика от името, дадено му от родителите при раждането, ника човек си избира сам, затова много хора се интересуват от този процес, при това не само любопитните, но и учените.

За виртуалното общуване е характерна пълната свобода, осигурена от анонимността на общуващите. Според д-р Пол Кели: „Във виртуалната среда вие можете да бъдете когото си искате, да изглеждате както си искате, да бъдете от какъвто си искате пол – за вас не важат ограниченията на реалния свят”. Затова и никът не е нищо друго, освен роля, образ, взет назаем. А трактовката на избраната роля е съвсем специфична, защото зависи от нивото на образованост на човека, от неговата култура, личното възприятие на образа и най-главното, от целите, с които влиза във форума, чата и т. н.

По такъв начин никът е своеобразна самопрезентация, визитна картичка, която се предоставя на виртуалното общество за идентификация и, естествено, за привличане на внимание.

 

Изборът на ник е съвсем индивидуален процес. Малцина са тези, които използват десетки имена, по-голямата част от хората имат по 1-3 ника. Освен това, около 35% от хората не ги сменят никога. Честата смяна на никове е характерна само за 10% от тях и в повечето случаи има временен характер.

 
Смяната на ника в определена степен може да служи за същностна характеристика на човека. Понякога прякорите се сменят, когато се сменя кръгът от приятели, понякога – за да се избегнат неприятни или омръзнали вече контакти. Понякога това е резултат от промяна в настроението, работата или хобито, както и на всякакви други външни обстоятелства. Обикновено постоянните прякори се променят след смяната на образа, под който се представя човек във виртуала. Първоначално зададеният образ живее, докато посетителят не намери друг, по-подходящ за него, кръг на общуване.

Изборът на име зависи от целите, с които човек се регистрира в чата или форума. Той рядко е случаен или технически (5%). Все пак се срещат хора, които използват никове от рода на qwе  - име, удобно за набиране на клавиатурата, но без никакво смислово значение. Почти 35% от хората използват за прякор истинското си име или различни негови модификации. Още 35% имат относително личностни или външни характеристики – т.е. в никовете е отразена тази тяхна черта на характера или външността, по която се провежда тяхната самоидентификация – или конкретната черта, или някакъв кумир, герой от книга или филм, животно, растение и даже предмети и технически устройства, с чиито качества човек се асоциира. Още 25% от никовете отразяват интересите и пристрастията на човека, които го отъждествяват с определена среда – социална, професионална, географска и др. Само 12% държат в тайна значението на ника си.

 

При избора на прякор огромно значение има личното отношение към него, както и към образа като цяло. 80% от хората се отнасят към ника си сериозно, като към средство за идентификация, 20% - несериозно и весело, като към шега. От хората със „сериозно” отношение 28% са убедени, че никнеймът има някакво особено, тайно значение, 16% считат, че то изразява самия човек – неговите характер, психика, външност и т. н., още 16% мислят, че той представлява този образ, чрез който човек иска да бъде възприеман от другите, 10% виждат в ника средство за привличане на вниманието, останалите 10% считат никовете за ситуационни имена, създадени в зависимост от целите на посещението.

 

Понякога избраният прякор силно влияе на самия човек – той се опитва да съответства на образа, да се адаптира към избраната роля. Не са малко случаите, когато хората забравят истинското му име и се обръщат към него по прякор. Известен е случай от Израел, когато 25-годишен мъж променя името си в паспорта на името на личния си сайт – Tommer.com. И при това става въпрос за човек с нормален разсъдък!



Повече от 65% от хората използват за свой прякор едно от имената си в реалния живот:

1. Обикновени имена с променени символи – Мим@, Ane4ka и др.

Характерни черти:Това са познати имена от нашия обичаен живот, просто някои звукове са заменени с цифри или някакви символи.

В действителносттова са хора, които не обичат да витаят в облаците. Те не са лишени изобщо от въображение, но всичките им мечти и творчески идеи са свързани с материалния свят. Но това си има и своите плюсове: в Мрежата такива хора се държат точно така, както и в реалния живот. Рискът зад ника на пищна и свободомислеща млада жена да се крие невръстно 13-годишно момиче е по-малък.

2. Умалителни или ласкателни имена – Данчето, Слънчице, Котенце и др.

Характерни черти: Това може да бъде всяко име и дума, но непременно със смекчаващ суфикс, който придава на името ласкав, умалителен характер.

 В действителносттези хора неслучайно избират за себе си ласкави имена. В по-голямата си част това са раними личности, емоционални, сантиментални, често с меланхоличен уклон. Те могат да се държат предизвикателно и да се шегуват така, че да лягате от смях върху клавиатурата, но повярвайте, в личния си живот имат огромни трудности в общуването. Вина за това често имат неувереността в собствените им сили и стеснителността им.

3. Фен-имена – Хари Потър, Дарт Вейдър, Мики Маус и т. н.

Характерни черти:Човек може и да не разбере, че това е име от категория „Фен”, ако не се навърта в тези среди, не знае наизуст рождените дати на всички артисти от любимия сериал, не си е облепил стените с картите „Покемон” или не познава визуално и поименно всички вампири и върколаци от „Здрач”. На практика това не е лошо. Обикновено книгите/филмите/игрите са обичани именно тогава, когато са широко известни на масите. Повечето фен-имена са познати, както и качеството, което изразяват.

В действителност всичко е просто с тази категория имена. Хората, които ги носят, се стремят да приличат на съответните герои. Причината за избора им се крие в някакво сходство – външно или психическо. Но главното се състои в това, че човек се отъждествява с героя и възприема неговото поведение. Не трябва да се забравя, че хората избират имената на тези, които биха желали да видят на своето място, т.е. – на такива, каквито всъщност не са. С избора на фен-име се компенсира собственото несъвършенство. Така прекрасният Нео може да се окаже слабичко и неуравновесено момченце, стремящо се да избяга от изморяващия го свят на възрастните и техните непрестанни претенции.


4. Митични имена – Венера, Цербер, Пития и др.

Характерни черти:Чели ли сте старогръцките митове? Ах, Вие сте Афродита? И имате среща с Озирис в 19 часа в онзи сайт за запознанства? И на кого тогава ще обясняваме характерните черти?

В действителностизборът на легендарно или митично име изобщо не гарантира високо интелектуално ниво. За жалост, все повече хора не желаят или нямат време да четат книги, затова често „интелигентите” никове прикриват едно съвсем елементарно ниво. Хващате една енциклопедия, отваряте на произволна страница и там, където попадне пръстът ви, там е и вашата съдба. Ако ви провърви и това се окаже Медея или Тор, значи така е решила Фортуна. А Фортуна е онова симпатично момиче, с което си пишете по ICQ!

 
5. Елфически имена  - Лориел, Натан/Натаниел, Галадриел и др.

Характерни черти:обикновено са многосрични думи, които завършват със суфикс „-ел”, „-ан”, „-ен”...

В действителносткакто знаем, елфите са изтънчени същества. В живота това обикновено са любопитни натури, които имат тясна връзка с творчеството. Друга тяхна приятна черта е задоволството и умиротворението. Но това не се отнася за тези, които се считат за „тъмни елфи” – тези хора не познават значението на понятието „златна среда” и спокойствието. Те са дяволски експресивни и дръзки, понякога меланхолични и осъзнаващи през цялото време своята непринадлежност към света на живите. Често това чувство е свързано с усещането за собствената им изключителност. С две думи – сложни натури.


6. Име + фамилия – Мария Иванова, Диана Косева, Иван Иванов и др.

Характерни черти:Просто име и фамилия. А може би и бащино име. Ей-така, за разкош. Понякога името попада и в тази категория, и във „фен”.


В действителносттова са хора, които се представят като личност с главни букви и осъзнават собствената си значимост. Те много знаят, много могат и много искат да споделят. Те имат нелоша фантазия, често са добри разказвачи, макар че много от тях не обичат да се хабят напразно. За тях е препоръчително да се запознаят с хора с митични имена. Такива хора обикновено обожават да разказват за смисъла на имената си.


копирано от BG-Mamma



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Ми то, като погледна,
06.11.2011 15:53
на мен никът ми навсякаде един и същ Йотова Ва (лентина).
:)))))))))))))


Поздрав
Валя
цитирай
2. lilims - И моя ник е от името ми плюс първите ...
06.11.2011 18:13
И моя ник е от името ми плюс първите букви от бащино и фамилно име-от какво и защо да се крия...
цитирай
3. vandela007 - Както е тръгнало, всеки ще си каже....
06.11.2011 18:29
На мен мъжът ми ми казваше Вандела (аз съм си Ваня, де!) Сега синът ми казва Ванделке.
А 007 е за да се различавам от другите вандели....
:)))
цитирай
4. hristo27 - При мен си е точно - първото име и д...
06.11.2011 19:02
При мен си е точно - първото име и датата на раждане.
цитирай
5. panazea - Права си !
11.11.2011 20:17
Затова си избрах ник - Панацея !:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lilims
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2490179
Постинги: 627
Коментари: 1559
Гласове: 10984
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930