Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 11:18 - Разпутин
Автор: lilims Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4520 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
О ВРЕМЕНА ! О НРАВИ !

НА ИСТОРИЧЕСКАТА СЦЕНА СЕ ПОЯВЯВА РАСПУТИН !
====================================


Александра от Хесе-Дармщат: "Распутин е пратен от Господ"


Подражавайки на кралица Виктория с нейния Джон Браун, императрица Александра, съпругата на руския цар Николай II,била завладяна напълно от един първичен и безпардонен мъж. Но за разлика от нейната велика баба, изборът на възглупавата Алекс се превърнал в политическа бомба. Тя се влюбила в истински сатир. Нагъл и лунатичен, този човек запалил искрата на руската революция. Името му било Григорий Распутин.
Германската принцеса Алекс пристигнала в Русия като съпруга на Николай през 1893 год. Надменна, крайно упорита и груба в обноските си, тя моментално си спечелила антипатията на руския двор. Когато новината за изневярата й към бъдещия цар се разнесла по света, един висш чиновник от родната й страна Хесе прошепнал в ухото на руския дипломат в двора: "Какъв късмет, че я взехте и ни отървахте от нея !"
Висока и стройна, с буйна кестенява коса и сиво-сини очи, тя превзела напълно сърцето и волята на своя нерешителен съпруг, който подлисвал писмата си до нея с: "Твоят малък нещастен и слабоволев съпруг." Красивите черти на Николай се губели заради скучното му изражение и безинтересните маниери. Неговият братовчед, кайзерът на Германия Вилхелм, казал за него, че пО му отива "да живее на село и да отглежда репи." Докато учителят му го обучавал как да управлява народа си, Николай "бил изцяло зает да си бърка в носа."
Убедена в политическия си гений, Алекс избутала мъжа си от властта и се захванала лично да управлява една седма от територията на планетата. Старият царски учител отбелязва, че тя била "по-голям самодържец от Петър Велики, а жестока почти колкото Иван Грозни. Умът й е малък, но тя е убедена, че в него се крие велик интелект." Един придворен казал за нея, че притежава "желязна воля, нула мозък и нула познания." Тя съзнавала, че нито една социална прослойка в страната не я харесва, но смятала, че причината се крие във всеобщата завист към брилянтния й интелект, и твърдо решила да не се променя само защото руският народ имал нещо против.
Все по-изолирана от руското общество, наивната Алекс станала жертва на всякакви врачки, гадатели и шарлатани...
----------------------------------------------------------------------
На илюстрацията: портрет на императрица Александра



image

Майка на четири дъщери, които по руските закони нямали право да управляват империята заради пола си, императрица Александра била завладяна от една цел - да има син. Но роденият през 1904 год. царевич страдал от хемофилия и всички предвиждали, че ще умре още в детска възраст. Отчаяно търсеща начин да му помогне, императрицата се съгласила да приеме "един свят човек от Сибир," както й бил представен, който бил пристигнал неотдавна в Санкт-Петербург.
Григорий Распутин живеел в дълбоката северна провинция и дошъл в столицата, защото му се струвало, че там има по-големи възможности да си намери жени за секс, от който се нуждаел по няколко пъти на ден.. В Сибир нямало много свободни жени, а бащите и съпрузите на останалите не били склонни да търпят набезите му. И той решил, че разяжданата от всякакви пороци столица ще му предложи неизброими възможности.
Въпреки че бил среден на ръст, Распутин изглеждал невероятно висок. Мръсната брада и рошавата му коса не знаели какво е гребен. Зъбите му били черни и разядени. Обличал се със селски копринени рубашки в синьо или червено, украсени със избродирани цветя, и торбести черни панталони, напъхани в твърди селски ботуши.
Най-впечатляваща част от външността му били очите, толкова светлосиви, че понякога изглеждали бели - горящи бели очи с пронизващ поглед, шарещ неспокойно под неандерталското чело. "Очи на безумец" - определил ги един руснак, когато се запознал с него. "Изглежда като зъл, похотлив сатир" - казал друг. А трети добавил: "Когато те погледне, все едно забива игли в теб."
Години по-късно неговата дъщеря разказвала, че като дете Распутин притежавал дарбата да лекува болни домашни животни. Знаел кога ще дойдат неочаквани гости, намирал загубени предмети и предсказвал кой в селото кога ще умре. Хората там говорели, че на 18 години Распутин бил видял пред себе си Светата Дева и получил духовно просветление. Но трескавите му молитви обикновено били примесени с пиянски богохулства и цинизми...
----------------------------------------------------------------------
На илюстрацията:
Портрет на Григорий Распутин - худ. Елена Клокачева

image
Увит в тежка мантия на древен руски духовник, Распутин се превърнал в жива икона. Бледото му, изпито лице с големи пламтящи очи се възприемало като символ на примитивното християнство. Уникалните религиозни схващания му спечелили много любовници въпреки ропота на традиционната православна църква. Единственият начин човек да се приближи до Бог, проповядвал той, е да съгреши. И ако не извърши поне един грях в живота си, няма как да се слее с Всевишния. Истински вярващите трябва да грешат - за предпочитане били сексуалните прегрешения и по възможност - с Распутин, за да се докоснат до Създателя. Сексът с него, баламосвал той наивните жени, всъщност ги пречиствал духовно. Някои така го шокирали с греховността си, та се налагало да ги пречиства няколко пъти.
Обичал да очиства от греховете предимно красиви жени. Когато някоя от нетолкова симпатичните грешници напирала да влезе в стаята му с надежда да се пречисти, той казвал: "Майчице, твоята любов е притегателна, но не усещам в себе си Бога."
Дочувайки за любовните му похождения, неговата сибирска съпруга заявила: "Да прави каквото иска. Има достатъчно за всички."
Освен в леглото, Распутин служел на столичанките, като ги лекувал от депресия, ипохондрия и мигрена. Домакините се трупали пред вратата му, щастливките били канени на вечеря, по време на която той демонстративно обиждал и нагрубявал каймака на руската аристокрация, после ги вкарвал една по една в леглото си. Подигравал им се, ругаел ги и ги биел, докато се сношавал с тях като разгонено животно. Поведението му на масата било отвратително. Той разкъсвал храната на големи залци и ги пъхал в устата си с мръсни съце. Но било много по-забавно на вечеря човек да слуша разсъжденията на сибирския пророк за секса като за свето причастие, отколкото да предъвква стандартните теми за войната и социалното напрежение.
Полудели по него, жените молели Распутин да ги дари с мръсното си бельо, смятали това за голяма чест и го пазели като реликва. "Колкото по-мръсно, толкова по-добре. Важно е да има петна от пот по него" - говорели помежду си.
Распутин бил оригинален. Той бил забавен и може би изпратен от Всевишния...
--------------------------------------------------------------------------------
На илюстрацията:
портрет на Распутин заедно с царевич Алексей върху икона


image
Колкото повече се издигал Распутин, толкова повече се разпадало руското общество. През 1904 год. Япония обявила война на Русия, в която руските въоръжени сили нанесли толкова поражения на страната си, колкото и японците. Руските кораби се взривявали и потопявали взаимно погрешка. Морските им миночистачи били унищожени от собствените им мини. Работниците обявили обща стачка. Мирно протестиращите земеделци, които искали подобряване на условията на труд, били посрещнати с куршуми от царските войски. "Ако такова правителство не може да бъде свалено по друг начин освен с динамит - пише Марк Твен, - тогава благодаря на Бог, че ни е дал динамита." От страх за живота си царското семейство прекратило всякакви публични изяви.
Знаейки за интереса на императрицата към знахари и гадатели, две нейни приятелки, графини, довели Распутин в двореца. Александра изпаднала в благоговение пред светия мъж, след като той успял да успокои нейното сърцебиене и за всеобща изненада облекчил кръвоизлива на царевича. Всяко падане на момчето водело до вътрешен кръвоизлив и подуване. То започнало да стене в агония, а кръвоизливът ставал все по-силен. Безсилни пред болестта му, лекарите треперели за неговия живот. Но когато Распутин влязъл при него, болката и подуването спрели. Той станал главен лечител на царевича. Един свидетел разказва: "Бихме го нарекли съвпадение, ако се бе случило веднъж или дваж, но не мога дори да изброя колко пъти съм бил свидетел на това." Распутин вероятно е хипнотизирал момчето, успокоявал го е, за да може да се възстанови по естествен път. Но императрицата обявила, че тук действа чудодейна сила, идваща направо от Господ.
Распутин бързо придобил власт над нея и я убедил, а тя от своя страна убедила царя, да назначи на високи държавни и църковни длъжности неговите приятели. Намесата на този човек с такт на гюлле и дипломатически умения на ковашки чук в управлението на държавата имала катастрофални последици. Придворните виждали ясно това, но онези, които дръзнали да надигнат глас срещу фаворита на императрицата, били уволнявани на часа и на тяхно място назначавали приближени на Распутин...


Когато станало известно, че императрица Александра се среща със сибирянина насаме в двореца, хората започнали да шушукат, че двамата имат любовна връзка. Заговорило се, че Распутин се е радвал както на нейната, така и на интимната близост на четирите й дъщери, всички до една в юношеска възраст. Не били малко хората, които вярвали искрено, че този човек е в съюз с дявола, други подмятали, че вместо руското знаме над двореца сега се веят кюлотите на Распутин.
Но генерал Александър Спиридович, оглавяващ царските секретни служби, който познавал добре Распутин, заявил, че поведението на светеца към царското семейство се отличава "с благоприличие и целомъдрие."
Един ден приятелят на Распутин, Арон Симанович, извикал: "Недопустимо е да ставаш причина за грозните слухове, които се носят за принцесите из двореца. Искам да си наясно, че тук всички съчувстват на горките момичета и че дори името на царицата е замесено в тази мръсотия." "Върви по дяволите - отговорил Распутин. - Нищо не съм направил. Хората знаят, че никой не цапа масата, на която се храни. Аз съм на услугите на царя и никога не бих дръзнал да направя такова нещо. Как би постъпил според теб той, ако имаше нещо подобно ?"
През 1812 год. от апартамента на Распутин били откраднати писма на Александра до него и не след дълго били публикувани във вестниците. В едно от тях тя пише нещо, което журналистите тълкуват като проява на любовна страст. "Учителю мой, обичан и незабравим, мой лечител и съветник, колко отегчена се чувствам без вас ! Душата ми се отпуска и успокоява само когато седите до мен и мога да целуна ръцете ви и да склоня глава на благословеното ви рамо. О, колко щастлива се чувствам тогава ! Искам само едно, винаги едно и също: да заспя завинаги на вашето рамо, във вашите ръце...връщайте се бързо. Чакам ви, душата ми плаче за вас. Моля за вашата благословия и целувам благословените ви ръце. Обичам ви завинаги, М (съкратено от Матушка)"
Много придворни приели появата на светеца с белите очи като знак за края на своясвят. Майката на царя, която не обичала Александра, заявила: "Тази нещастница, снаха ми, не осъзнава, че унищожава династията и себе си. Тя вярва искрено в светостта на този простак и ние сме безсилни да спрем пропадането й." По повод нарастващата власт на Распутин в царския дворец една благородна дама написала: "Мракът покри целия ни свят и закри слънцето. Как може едно жалко нищожество да има толкова голяма сянка ?"...
-------------------------------------------------------------------------------
На илюстрацията: Александра от Хесе-Дармщат, императрица на Русия


image

Разтревожена от близостта на Распутин със семейството на императора, тайната полиция започнала да го следи. Но царят не обръщал внимание на докладите за пиянските свади и оргиите на сибирянина. "Лъжи и злословия", отсякъл той. Императрицата изсумтяла: "Колко е вярно, че никой не може да бъде пророк в собствената си страна !"
Премиерът на страната, Владимир Коковцов, се опитал да убеди цар Николай, че Распутин заплашва сигурността на трона, защото общото недоволство на народа било насочено главно към него. Но Николай гледал с пренебрежение на пресата и общественото мнение. "Обществото не управлява страната - ядосвал се той. - Те обират плодовете на управлението, а този, който решава какво е най-добре за тях, съм аз."
Вглеждайки се с белите си огнени очи в бъдещето, Распутин предсказал Първата световна война. Той умолявал нееднократно Николай да не участва в нея, ако не иска да види Русия "удавена в собствената си кръв." Предрекъл и смъртта на цялото императорско семейство малко след това. Това бил единственият път, когато царят трябвало да се вслуша в думите му, но той не го направил. Докато армията се къпела в собствената си кръв на бойното поле, страната била залята от мощна революционна вълна. Царят решил да уволни главнокомандващия на армията и да поведе войските си лично. Но пребледнял и треперещ на коня, малодушният Николай не успял да повдигне духа на своите войници.
Междувременно Распутин продължавал да скандализира руското общество. Една вечер, пиян до козирката, той влязъл в московски нощен локал. Сервитьорите чули викове, чупене на чаши и псувни от специалното сепаре и уплашени, влетели вътре. Оказало се, че някаква жена, която незнайно как се оказала до него, му отказала секс и в яда си той започнал да чупи огледалата по стените. Помолен да докаже, че наистина е Распутин, побеснелият мъж свалил панталоните си, извадил си органа и го размахал войнствено пред очите им. Извикана на мястото, полицията описала поведението му като "социална психопатия." Въпреки виковете му, че е под личната закрила на царя, полицаите го извлекли от локала, а той не спирал "да псува и да сипе закани." ...
--------------------------------------------------------------------------
На снимката: Последният руски цар Николай II със семейството му


image


В края на 1916 год. група придворни, водени от братовчеда на царската фамилия, княз Феликс Юсупов, най-после се решили да действат. Князът използвал за примамка съпругата си, по която Распутин отдавна въздишал. В ранните часове на 16ти декември 1916 год. Распутин влязъл в двореца на Юсупов, нетърпелив да посети леглото на Ирина.
Бил въведен в уютна стая със запален в камината огън, която се намирала в мазето на дома. Пред огъня имало меча кожа и красиво канапе. Седнал и заговорил весело със заговорниците, въпреки че не очаквал точно тях. Юсупов му предложил парче торта с цианид. Распутин излапал цели две и ги прокарал надолу с вино, също отровено с цианид. По думите на участниците, след като поел отрова, достатъчна да убие и слон, Распутин се оригнал и се оплакал, че му е тежко. Запознати от архивите с този опит за отравяне, някои историци смятат, че Распутин е предвиждал подобна възможност, затова развивал имунитет към цианида, като взимал всеки ден минимални количества от отровата. Други са на мнение, че убийците са преувеличили демоничната му резистентност към отровата, за да оправдаят жестоката си постъпка.
Според тяхната версия дишането на Распутин се затруднило и той се оплакал, че в стомаха му гори. Въпреки това изведнъж му се приискало да попее и потанцува с приятелите си и предложил да доведат цигани. Феликс Юсупов внезапно казал: "Я по-добре погледни към разпятието и си кажи молитвата." Распутин се досетил какво става, погледнал мило княза и се прекръстил. Юсупов го прострелял в сърцето. Распутин извикал и се строполил върху мечата кожа.
Прегледали го и установили, че е мъртъв. Но изведнъж клепките му се отворили и изпод тях погледнали две зелени като на вампир очи. Окървавеното тяло се надигнало и тръгнало към Юсупов. "Пръстите му пробиха рамото ми, сякаш бяха стоманени клещи - разказал князът. - Очите му изскочиха от орбитите си, устата му бълваше кръв." Ръцете се пресегнали към врата на Юсупов, а устните произнесли: "Феликс, Феликс !" Князът хукнал по стълбите с пепеляво от страх лице. Распутин го последвал и изтичал навън в заснежения двор. Един от очевидците твърди, че Распутин се развикал: "Ще кажа всичко на императрицата !"...
----------------------------------------------
На снимката: Принц Феликс Юсупов

image

...Владимир Пуришкевич, един от приятелите на Юсупов, се прицелил и улучил Распутин първо в рамото. С втория изстрел го ударил в главата. Распутин се свлякъл на колене, но все още бил жив и се опитал да се изправи отново. Юсупов започнал да го налага с палката си по главата и великанът най-после паднал.
Приятелите увили тялото му в черга или в завеса, натоварили го в каруца, отишли до реката и го хвърлили в нея. Но в паниката забравили да завържат към вързопа тежестите, които били взели със себе си в каруцата. На следващия ден група работници открили петна от кръв по парапета на моста и един ботуш на брега. Вгледали се в плитчините отдолу и открили трупа. Аутопсията открила вода в дробовете му, което означавало, че той все още е бил жив, когато са го хвърлили в реката.
Убийците не били съдени. Много хора в Русия гледали на кървавото им дело като на акт на патриотизъм, с който те отървали родината от този зъл лунатик. Общественото мнение било изцяло на тяхна страна. Но императрицата изпаднала в депресия, останала мълчалива в стаята си в продължение на дни, загледана в портрета на Мария-Антоанета и размишлявайки за тежката съдба на френската кралица. "Той загина, за да ни спаси" - пише за него тя, сякаш Распутин бил Христос. Докато страната се разкъсвала от анархия, тя бродела из стаите на двореца и търсела духа на Распутин.
Руският народ решил: щом може да се премахне такъв силен човек като Распутин, защо да не стане същото и с омразното царско семейство ? Хиляди стачници и протестиращи излезли да демонстрират по улиците. На войниците било заповядано да стрелят на месо. Но те убили командващите ги офицери и се присъединили към разгневената тълпа. На 2 март 1917 год. цар Николай и цялото му семейство били вкарани в затвора.
През следващата седмица тялото на Распутин, погребано с толкова любов в парка на имперския дворец, било изровено, залято с газ и изгорено. Пламъците го погълнали, както погълнали и Русия според неговите предсказания. През юли 1918 год. революционерите убили Николай, Александра и петте им деца. Това също било предсказано от ясновидеца, лечителя и сатира Распутин...
------------------------------------------------
На илюстрацията: Григорий Распутин

image

копирано от Jack Yosif  facebook





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Винаги съм чела с интерес,
22.01.2013 11:41
и сега пак прочетох.
цитирай
2. aanonimous - ?:)
22.01.2013 11:43
какво може да накара немците да се интересуват от курвата алексндра?:) любознателността???:))))) или авоарите им в еврейски банки?:) на распутин да желаете нещо да предам лично?:)
ма май много ви се ще да ядете българската каша, дето я надробихте в скапания ви европейски съюз))))))))))))))
цитирай
3. stela50 - Въпреки известността и многото изписано
22.01.2013 11:54
за Разпутин, и аз прочетох с интерес...
Прекрасен постинг, Лили ... а музиката е вълшебство...
Поздрави и хубав ден !
цитирай
4. mt46 - Поздрав
22.01.2013 11:57
за интересния постинг!...
цитирай
5. hristo27 - Благодаря, че ми припомни тази и...
22.01.2013 13:41
Благодаря, че ми припомни тази интригуваща история!
цитирай
6. lilims - Благодаря,че надникнахте !
22.01.2013 20:32
Благодаря,че надникнахте !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lilims
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2489817
Постинги: 627
Коментари: 1559
Гласове: 10984
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930