Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 20:28 - Наздраве с греяна :)
Автор: lilims Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3049 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Греяна ракия
автентична рецепта от Троянския Балкан за греяна ракия – проверено срество да не се разболеем през зимата, когато е студено и ситния дъжд още не е преминал в сняг

За около 150 – 200 грама стандартна ( 38 – 42 градусова ) ракия могат да се добавят по 3-4 зрънца черен пипер .

Подслаждане:

1. При наличие на жив огън вземаме бучка захар и с машата я задържаме няколко секунди в огнището,така че да прегори, след което я пускаме в джезвето. При необходимост повтаряме тази процедура.

2. Три четири чаени лъжички захар и съвсем малко вода се разбъркват предварително на дъното на джезвето. Карамелизацията става най-бързо на газова горелка. Веднага се налива ракията и се оставя 10 тина минути да разтвори карамела.

3.Подслаждането с пчелен мед е добре да става преди самото сервиране на напитката.

От научна гледна точка трябва да се знае, че не е нужно да се вземат специални мерки за да не се изпарява етиловия алкохол. От друга страна евентуални остатъчни количества от по-летливия метилов спирт със сигурност ще бъдат сведени до минимум.

На въпроса ми към възрастния колега, а подправки като канела, карамфил или плодове като парченца ябълка или портокалова кора не слагате ли? Отговора беше, ако ракията е хубава – не слагаме, за да се запази аромата. Ако ракията не е хубава тогава може за аромат пръчка канела или 2-3 гвоздейчета карамфил.

И сподели и следната технология – “гасене на греяната ракия”

По отношение на подправките и тяхната дозировка няма нищо по-специално от останалите рецепти.

Характерно за троянците е т. н.” гасене”, което се прави в момента, когато течността в джезвето

“хвърли ключ” . За целта се приготвя една ракиена чашка със студена вода.Това количество е достатъчноза рязко понижаване на температурата на 150 до 200 милилитра ракия. Наистина сервираната гореща напитка не представлява опасност от изгаряне. Не се препоръчва вдишването на парите освен по изрично лекарско предписание.

image
НАЗДРАВЕ
портокал
2 с.л. мед
300 мл. ракия
Начин на приготвяне
Слагаме ракията на котлона и загряваме внимателно, без да оставяме да заври.
Слагаме меда и разбъркваме през цялото време.
Преди да заври махаме от котлона и сервираме в дебели порцеланови чашки.
По желание, добавяме резенче портокал и лимон
копирано от нета

image







Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Наздраве за хубавия постинг!
16.02.2013 20:55
Наздраве за хубавия постинг!
цитирай
2. lilims - :)
16.02.2013 22:08
:)
цитирай
3. stela50 - Много интересно и приятно поднесена греяна ракия...
17.02.2013 14:25
Стопли ме с рецептите и снимките, Лили,
а в момента да знаеш колко имам нужда от нещо
такова, което да се пребори с ужасния вирус,
който ме изтормози ...
Наздраве да е !
цитирай
4. lilims - На здраве!
19.02.2013 16:12
На здраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lilims
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2484884
Постинги: 627
Коментари: 1559
Гласове: 10976
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031