Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 19:41 - Търновската царица
Автор: lilims Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2276 Коментари: 0 Гласове:
4



“Пътят на човек,
който живее само чрез себе си и за себе си,
води към смъртта,
който живее чрез другите и за другите води към вечността.”


Тази мисъл е на един от героите на Емилиян Станев може да охарактеризира живота и творчеството на самия автор.

image
Емилиян Станев е роден на 28.11.1907година в град Търново.Записан е в гражданските регистри,като Никола Стоянов Станев.Псевдонима си избира през 1932година,преди да бъде отпечатан разказът му “Крадецът и кучето”.С гордост писателя разказва за героя си,който “води началото си” от седмият столетие,според данни,събрани от учителите в Червена вода и Разпоповци.
През 1922година семейството се премества да живее в град Елена.Детството на бъдещия писател е отшумяло,но в паметта му завинаги остава като образ,картина,атмосфера.Старопрестолнината,която ще поражда в бъдеще носителя,копнеж,желание да я възкреси:”Търново ми е дало усет и интерес към историята ”...Впечатленията от двете национални катастрофи-резултат от безумието на оправляващите са жизнена основа на “Крадецът на праскови”,”Търновската царица”,от части на романа “Иван Кандарев”.
В Елена младият човек продължава да води живот сред хората.Тя е негово поле за действие-бягство,лов,желано пространство за размисъл,за самовдлъбяване.И естествено е,че пейзажът присъствува в почти всички творби на писателя-богат,многобагрен,пластично нарисуван.
През 1932година Емилиян Станев идва да живее в София.В същата година е отпечатан за първи път негов разказ “Вина”.”Примъмливи блясъци”(1938)е първата книга на писателя.Скоро след нея излизат “Мечтател”(1938),”Сами”(1940),”Вълчи нощи”(1943),”Делници и празници”(1945).
Всяка нова творба на Емилиян Станев е белязана с неповторимост.Пътят на този изключителен белетриет е показател за идейните и естетически процеси в нашата литература.С романите си той е не само на равнището , а в тенденциите на поетиката на жанра.
Емилият Станев е починал на 15.11.1979г.Погребан е в Търново-“в сърцето на българия на чиста земя”.Творецът,за когото изкуството бе признание и вътрешна потребност,вдъхновение и труд,честна и гражданска мисъл,отговорност,безкомпромисност,получи признание приживе-най-голямото-своя предана читателска аудитория.От 1974г. той е академик.
Емилиян Станев се утвърждава най-напред като майстор на късия разказ.В своите творби той очертава духовития пейзаж на малкия довоенен човек от 30-те години,обикновен и будещ съжаление и нравствената си безлерслективност,с нравското си битие,в което никога не проблясва гражданска мисъл,обществено съзнание.
Двете повести “Крадецът на прскови” и “В тиха вечер” са нов етап в творчеството на Емилиян Станев.Те свидетелствуват,че писателят е изживял интересът си към кратката повествователна форма.
В повестта “В тиха вечер” за първи път се долавя мотивът за народната правественост,сила и доховна красота,олицетворена в жената с бялата забрадка-спасението или последната обич и радост на героя.Подобна среща има и в “Иван Кондарев”, и в “Антихрист”.Тази аналогична ситуация в различните произведения илюстрира съпричастието на герой с народ.писателят все по-определено се насочва към типа на водещата,дейна личнаст.
Последната творба,отпечатана приживе на Емилиян Станев,е “Лазар и Исус”.Простият библейски мотив за възкресението на Лазар е наситен с вечни и житейски истини.С неизмерима тъга авторът разгръща проблемите за божието безсилие,за страха на малкия човек от голямото и непонятното,за човешката неблагодарност,за предателството,за взаимодействието и взаимоизключването между духовнот и рационалното.
Емилият Станев е писател,за когото най-голямата болка,най-първата грижа,най-силната обич е България.Тя е неговата съдба,от правна точка в творчеството му.Изстраданите истини,до които достига,колкото и да са световно значими общовалидни,носят белег на неговото народностно мислене,на българското световъзприемане.Във времето творчеството на Емилият Станев ще бъде опора за съхраняване и обогатяване на народнопсихолотията.







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lilims
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2491627
Постинги: 627
Коментари: 1559
Гласове: 10984
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930